Dogma si biserica

In postul precedent despre religie spuneam ca biserica este un rau inutil. Acesta afirmatie nu este in totalitate adevarata. E adevarat ca in timp biserica a devenit corupta si din ce in ce mai inutila. Dar nu a fost intotdeauna asa. In timpurile stravechi biserica si dogma religioasa avea ca principal rol asigurarea ordinii si stabilitatii in societate. In timpul coagularii primelor triburi, ginte, state etc., oamenii nu cred ca ar fi ascultat orbeste ordinele si legile liderilor, cum nici acum, oricat ne-am chinui sa impunem legea tot sunt destul de multi care o incalca sperand ca nu or sa fie prinsi. Dar atunci cand le explici oamenilor ca exista o putere divina care ii urmareste oriunde si ii va pedepsi daca vor incalca legile, atunci oamenii vor fi mai putin tentati sa calce stramb. Pana la urma tot o forma de manipulare era, caci acesta e singurul lucru la care biserica exceleaza: manipularea, dar pe de alta parte aceea manipulare era benefica. Dogmele religioase erau consituite mai mult din legi de oranduire sociala pe care supusii trebuiau sa le urmeze pentru a se asigura ordinea. Incalcarea lor atragea pedeapsa divina.

Sa luam de exemplu cazul Moise, deoarece se vede clar manipularea maselor prin religie pentru a se atinge un scop benefic pentru aceea masa. In perioada lui Moise evrei erau sclavi. Moise era un evreu, dar un evreu crescut la curtea faraonului, si spre deosebire de confratii sai a avut acces la diferite cunostiinte. Dorinta sa era sa isi elibereze poporul din sclavie. Pentru a isi realiza aceasta dorinta, nu putea sa se duca pur si simplu la ei sa le zica: „Fratilor hai sa ne rasculam si sa ne eliberam din sclavie ca putem reusi!”. Oricat de bun orator ar fi fost, nu ar fi reusit sa ii convinga, oamenii erau infricosati, stiau care e pedeapsa pentru revolta, si nu prea aveau chef sa moara. Dar daca le spune ca e dorinta lui Dumnezeu sa se elibereze, ca ei sunt poporul aleas si ca Dumnezeu le-a promis nu stiu ce tara, lucrurile stau deja altfel. Cand stii ca alaturi de tine lupta o entitate atotputernica, parca iti mai vine sa lupti cu faraonul. Pentru a ii convinge, Moise intai trebuia sa le aduca dovezi, iar cum evreii, fiind scalvi, traiau intr-o ignoranta totala, iar el a avut acces la intreaga biblioteca a faraonului, nu a fost prea greu sa ii convinga. Le-a creat o poveste frumoasa din ce a citit din biblioteca si gata si dogma initiala. Mai greu a fost sa il convinga pe faraon, dar cum Moise era un om destept, a reusit sa ii infranga si pe preotii faraonului asigurand pentru poprul sau libertatea. Problema lui era acum ca trebuia sa aduca o natie intreaga undeva, dar nu prea stie unde, el fiind de fapt un „soarece de biblioteca”. In lunga lor calatorie evident ca au aparut tensiuni si dezordine, deoarece dogma initiala a fost utila doar in a ii convinge sa se rascoale. Asa ca Mosie a scos cele 10 porunci. Acestea erau de bun simt: sa nu furi, sa nu omori, sa nu precurvesti (adulterul creeaza mereu probleme care pot duce la certuri, batai chiar omor, lucruri de care Moise si-a dat seama). Pentru a isi intari el autoritatea a introdus la inceput poruncile referitoare la Dumnezeu. Cum aceste porunci erau prezentate drept divine, oamenii le respectau stiind ca sunt urmariti constant de divinate si vor fi pedepsiti de aceasta divinate daca le incalca. Astfel, folosindu-se de dogme, Moise a reusit sa ii convinga pe evrei sa se rascoale din sclavie, sa ii conduca 40 de ani aiurea prin desert si in final sa cucereasca o alta natiune pentru a stapanii „taramul fagaduintei”. Daca Moise nu s-ar fi folosit de religie si de dogme, probabil ca evreii ar fi disparut la un moment dat ca sclavi in Egipt.

Si acest exemplu poate fi extrapolat si la alte culturi, unde liderii isi asigurau autoritatea prin intermediul preotimii. Regii, faraonii, imparatii etc. erau divini in mai toate culturile, si contestarea regelui insemna automat contestarea divinatii atotputernica, lucru pe care oamenii simplii nu si-l doreau. Dar pana la urma tot preotii detineau puterea, ei fiind cei care comunicau cu divinul. Ei stiau ce vrea divinatea. Iar puterea corupe, asa ca in timp preotimea a inceput sa se bucure de din ce in ce mai multe privilegii si modificau dogmele in interesul lor.

Modificarea dogmelor in interesul personal nu o fost folosita insa doar de preoti. Un exemplu elocvent este cel al imparatului Constantin. La aceea vreme Constantin tindea sa devina imparatul imperiului roman si sa conduca singur, dar legile imperiului roman impuneau o conducere formata din 4 imparati. Constantin a reusit sa elimine 2 dintre ei si a mai ramas unul singur. In aces moment el si-a dat seama ca atat in armata sa cat si a adversarului exista foarte multi crestini. Asa ca a decis sa isi vopseasca pe scuturi simbolul crestin al crucii. Tactica a functionat la perfectia, soldatii crestini ai adversarului dezertand in tabara sa si astfel si-a asigurat victoria. Realizand ca destui cetateni ai romani sunt crestini si dorind sa isi continue domnia fara probleme a decis sa declare crestinismul ca religie de stat, dar in conditiile lui. Asa ca a format niste consilii conduse de catre el care sa stabileasca „adevarul”. A eliminat toate evangheliile incomode, le-a cosmetizat pe cele ramase, a stabilit niste sarbatori si niste reguli care sa ii convina si sa ii intareasca autoritatea, si din crestinismul timpuriu a scos o dogma noua pe placul lui: crestinismul actual. Asa ca pana la urma biserica crestina cred ca e singura care s-a nascut direct corupta. Dar chiar si asa sunt unii preoti speciali care cred in ceea ce fac, iar utilitatea lor este de a da un sfat bun cuiva care are nevoie de un sfat sau de al il indruma pe calea cea dreapta. Din nefericire acestia sunt din ce in ce mai putin.

Chiar daca majoritatea dogmelor sunt rezultate din nevoia de oranduire a societatii, toti acesti manipulatori in rau ai timpurilor moderne din diferite religii uita un lucru: ca pana la urma chiar exista un Dumnezeu. Ca nu e neaprat cel descris de ei in dogme, e alta problema, dar exista si chiar se preocupa de ordine, la un nivel mult mai mare e adevarat. Iar acesti manipulatori isi vor primi pedeasa divina care li se cuvine. Dar despre ce reprezinta acesta ordine in viziunea mea si de ce sunt asa de sigur de existenta unui Dumnezeu (exista o explicatie logica din care doar o ipoteza e incerta) in episoadele viitoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: